Изберете страница

Скоро ми се наложи да търся подходяща хостинг компания за няколко нови проекта. Фен съм на традицията и по принцип предпочитам да използвам „познатото“ – имам няколко акаунта в СуперХостинг, доволен съм и няма конкретна причина да се оглеждам.

Tози път реших да направя проучване и първо да проверя какво се предлага на пазара, защото не съм се интересувал от години. Обикновено хоствам по-големите сайтове на собствен облачен сървър, рядко на споделен хостинг. Пък и са се появили толкова много фирми, за които не бях чувал… Прецених, че си струва да отделя някакво време за нещо важно като това къде да кача сайтовете на клиентите си.

Та, тестът представлява инсталация на WordPress сайт. Когато е възможно – през cPanel. След това сравнявам как се държи сайтът ми с няколко кратки операции. Противно на очакванията ми, останах изненадан – разликите хич не са малки. Предполагах, че скоростта при различните компании, предлагащи споделен хостинг, няма да е кой знае колко различна.

За да „сравнявам портокали с портокали“, тестовете са простовати и се състоят в следното:

  1. Симулирам 5 потребители онлайн, който отварят главната страница.
  2. Добавям нов пост и след това го изтривам. Симулирам само един потребител.
  3. Всеки тест се пуска по 5 или 10 пъти и се изчислява средното време за заявката, стандартното отклонение, общия брой заявки и заявки в секунда.
  4. За да съм сигурен, че скриптът ми върви правилно като верификация, сравнявам докладвания от него брой заявки с тези в логовете на сървъра. Допускам отклонения от типа на 2-3%, защото скрипта ми не е перфектен. В повечето случай броят на успешните плюс неуспешните заявки, докладвани от скрипта и уеб сървъра, трябва да са едно към едно. Ако не са, значи има някакъв проблем.
  5. Разполагам с много добра оптична Интернет връзка. Тестовете не се правят през безжичен канал, а с кабел.
  6. Симулирам 50ms мрежова латентност, за да е еднаква връзката към различните тестови акаунти. Моята връзка до българските провайдъри варира между 3 и 8ms, така че изкуственото ограничаване на 50ms е повече от достатъчно, за да може резултатите да са консистентни и възможно най-реални.

Това са резултатите към този момент:

Скрипта, заедно с инструкции вътре в него, можете да изтеглите от тук: https://gitlab.com/wordpress-scripts/wp-perf
За сега няма да влизам в подробности как точно се използва, но планирам да направя отделен пост на тази тема, защото много хора ме питаха.

Иван Иванов

Иван Иванов

Системен администратор и WordPress ентусиаст

Занимавам се със системна администратия от около 10 години. Фен съм на платформата WordPress и смея да твърдя, че съм наясно с голяма част от хитрините свързани с управлението на WordPress сайтове.